Toskański placek świąteczny
Składniki
- 300 g całych migdałów,
- 100 g suszonych fig,
- 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu,
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry,
- 150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej cytryny,
- 150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej pomarańczy,
- 1 gałki muszkatołowej,
- 1 szt duża pomarańcza,
- 8 szt kostek cukru,
- 250 g cukru białego,
- 200 g mąki,
- 2 łyżki cukier puder
- gorzka czekolada.
Przygotowanie:
Krok 1
Migdały sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i przesypujemy na blachę od piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C i prażymy w nim migdały, aż nabiorą złotawego koloru. Zrumienione migdały, studzimy i siekamy na grubą kostkę.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C.
Krok 2
Suszone figi kroimy w kostkę dodajemy do nich migdały, kandyzowane cytryny i pomarańcze. Całość mieszamy z przyprawami – cynamonem, kolendrą i gałką muszkatołową.
Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha i skórkę ścieramy za pomocą kostek cukru. Z pomarańczy do miseczki wyciskamy sok.
Krok 3
Cukier przesypujemy do garnka o dużym dnie i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy nasycone aromatem pomarańczy kostki cukru i mieszamy łyżką drewnianą tak długo, aż masa cukrowa nabierze jasno brązowego koloru (cukier nie może być za ciemny bo ciasto będzie miało gorzkawy posmak). Do skarmelizowanej masy dodajemy mieszankę migdałowo – owocowo – korzenną, wlewamy sok z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy.
Krok 4
Masę przekładamy na posypaną mąką stolnicę, oprószamy przez sitko mąką i zagniatamy ciasto.
Krok 5
Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy ciasto, którym starannie wylepiamy dno i ścianki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min.
Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto w wyjmujemy z formy, usuwamy papier i pozostawiamy do przestudzenia.
Krok 6
Toskański placek powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku przez tydzień. Następnie ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować gorzka czekoladą.