Tartaletki cytrynowe
Składniki
ciasto
- 175 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła posiekanego w kostkę
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szt żółtko
krem
- 300 ml śmietany kremówki (30%)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść z nich ciasto. Włożyć do foliowej torebki i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Krok 2
Foremki do tartaletek wyłożyć cienką warstwą ciasta. Nie za grubą, bo ciasto urośnie trochę w piekarniku, ale też nie za cienką, ponieważ po upieczeniu mogą się łamać. Wykałaczką ponakłuwać ciasto, aby nie spuchło za bardzo podczas pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180°C. Odstawić do wystudzenia.
Krok 3
Kremówkę ubić na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz sok z cytryny. Na tartaletki kłaść po jednej łyżce kremu i udekorować połówką cytryny.
Smacznego!
http://kraina-sosny.blogspot.com/