Tort chałwowy
Składniki
składniki na 1 spód
- 5 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0.5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
masa
- 400 g masła
- 400 g chałwy
- kawa
- dżem z czarnej porzeczki
- 100 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubić na sztywno. Dodać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. W misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Mieszankę dodawać stopniowo do ubitej masy. Całość przelać do tortownicy posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w 180°C przez 30 minut. Wystudzić. Upiec drugi placek.
Krok 2
Masło utrzeć mikserem na gładką, białą masę. Chałwę pokruszyć w palcach i stopniowo dodawać do ucieranego masła. Dokładnie połączyć. Gotową masę schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
Krok 3
Zaparzyć filiżankę kawy i ostudzić. Następnie nasączyć nią wystudzone blaty ciasta. Na dolny blat wyłożyć cienką warstwę dżemu porzeczkowego, następnie schłodzoną masę chałwową. Przykryć drugim blatem, który od spodu posmarować dżemem. Górę oraz boki tortu przykryć pozostałą masą. Całość można udekorować startą tabliczką czekolady. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Podawać.
Smacznego! :)