Babka z nutellą
Składniki
- 500 g mąki tortowej
- 260 g nutelli
- 200 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 1 szklanka naturalnego jogurtu
- 1 szklanka cukru drobnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Polewa czekoladowa:
- 150 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy nutellę i mieszamy. Do masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem na przemian z jogurtem. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Polewa czekoladowa
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową polewą dekorujemy babkę i ozdabiamy czekoladowymi kulkami.