Sernik chałwowy
Składniki
SERNIK
- 800 g twarogu
- 250 g serka homogenizowanego waniliiowego
- 250 ml mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g masła
- 350 g chałwy waniliowej
- 200 g cukru
- 6 jaj
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
SOLONY KARMEL
- 200 g cukru
- 130 ml śmietany kremówki
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Krok 1
SERNIK
1. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło, twaróg (3-krotnie mielony), pokruszoną chałwę, serek homogenizowany i mleko. Dosypujemy przesianą mąkę. Pamiętajmy, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Łączymy z masą twarogową, najlepiej silikonową lub drewnianą łyżką, delikatnie mieszając.
3. Przelewamy masę do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką (bądź wyłożoną papierem do pieczenia). Ja używam formy o wymiarach 23 cm średnicy (tortownica okrągła). Pieczemy przez 90 minut w 175-180 stopniach.
4. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy ciasto będzie już zimne, wkładamy na 10 do 12 godzin do lodówki.
5. Solonym karmelem możemy polać tuż po wystudzeniu i pozwolić, by zastygł na ciście lub polać jeszcze ciepłym karmelem na wystudzone ciasto dopiero przed podaniem - smacznego! :)
Krok 2
SOLONY KARMEL:
1. Do garnuszka wsypujemy cukier. Po czym mieszamy powoli, by się nie przypalił. Najlepiej robić to silikonową łopatką, gdyż wtedy mamy pewność, że wszystko dobrze wymieszamy.
2. Gdy zaczną tworzyć się grudki z cukru musimy być uważni, gdyż za chwilę cukier całkowicie się rozpuści i nabierze karmelowej barwy.
3. Do płynnego, brunatnego karmelu dorzucamy masło, a gdy ono się rozpuści powoli dolewamy śmietankę. Gdy wszystko się połączy, dodajemy łyżeczkę soli. Chwilę gotujemy i wyłączamy.