Tort milky way
Składniki
Biszkopt:
- 120 g mąki
- 150 g cukru
- 4 łyżki kakao
- 5 jajek
Krem:
- 300 ml kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 10 batoników Milky Way
- POLEWA:
- 50 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt: mąkę połączyć z kakao. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, dodawać kolejno po jednym żółtku. Do otrzymanej masy, dodawać partiami mieszankę mąki i kakao cały czas mieszając delikatnie łyżką. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm. Biszkopt piec w 160°C przez 60-70 minut. Po upieczeniu biszkopt w formie upuścić na podłogę z wysokości ok 30 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Gotowy biszkopt przekroić na trzy blaty.
Krok 2
Krem: kremówkę i batoniki umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia i dobrego połączenia masy. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do zamrażarki na około 20 minut. Do schłodzonej masy dodać mascarpone i ubić mikserem na sztywno. Otrzymanym kremem przełożyć blaty tortu oraz pokryć boki.
Krok 3
Polewa: żelatynę umieścić w misce i zalać 2-3 łyżkami zimnej wody. W rondelku umieścić masło, cukier oraz kakao i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia składników. Lekko przestudzić i dodać do namoczonej żelatyny. Dokładnie wymieszać. Letnią polewą polać tort. Przed podaniem wstawić do lodówki na 4-6 godzin.