Babeczki blueberry ( z borówką)
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 125 ml oleju
- 125 ml maślanki lub kefiru
- 1 jajko
- 250 g borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
Krok 1
Umyć i osuszyć owoce, obsypać małą ilością mąki.
W miseczce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek, sodę, cukier.
W drugiej wymieszać składniki płynne: roztopione masło, maślankę, jajko.
Krok 2
Połączyć zawartość obu naczyń i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Wsypać połowę borówek i wymieszać.
Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić między 12 foremek (u mnie ciasto sięgało do 3/4 wysokości papilotki). Wierzch posypać pozostałymi borówkami, po 3-4 sztuki na każdą muffinkę.
Piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut. Wystudzić na kratce.