Czereśniowy sernik na zimno z marcepanem i amaretti

Dodany przez: Pani Smaczna (więcej moich przepisów)

Jak już wspominałam nie raz, jestem sernikożercą. Nie możecie się więc dziwić, że pojawia się tutaj kolejny przepis właśnie na to ciasto :) Tym razem wersja w 100% na lato – na zimno z czereśniami. Wspaniały smak ciasta doskonale uzupełniają marcepan i ciasteczka amaretti. Rozszedł się naprawdę szybko! Ciasto ma bardzo delikatną konsystencję. Jeżeli będziecie chcieli aby masa była sztywniejsza należałoby dodać żelatyny.
Obejrzane: 1601
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Masa serowo - czereśniowa

  • 150 g ciasteczek amaretti
  • 800 g sera wiaderkowego na serniki
  • 500 g czereśni
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g marcepanu (bez czekolady)
  • 30 g żelatyny
  • 0.33 szklanki ciepłej wody

Wierzch

  • 400 g czereśni
  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • kilka ciasteczek amaretti
  • kilka plastrów marcepanu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masa serowo-czereśniowa: czereśnie na masę drylujemy i miksujemy blenderem na gładką masę. Marcepan kroimy na małe kawałeczki.

Do małej miseczki wlewamy ciepłą wodę i posypujemy ją żelatyną, zostawiamy na około 8 minut. W tym czasie żelatyna napęcznieje.

Zmiksowane czereśnie podgrzewamy w rondelku, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.

Śmietanę kremówkę ubijamy. Gdy będzie niemal sztywna, nie przerywając miksowania, dodajemy serek i cukier.

Gdy czereśnie z żelatyną dojdą do temperatury pokojowej dodajemy je powoli łyżkami do masy z serka, cały czas miksując na wysokich obrotach. Na koniec dodajemy marcepan.

Ciasteczka amaretti możemy użyć na dwa sposoby: albo wkładamy nimi spód tortownicy, a po wylaniu masy serowo – czereśniowej ciasteczka wypłyną na wierzch albo możemy najpierw wylać masę serowo-czereśniową, a następnie na górze ułożyć na całej powierzchni ciasteczka.

Be względu na to którą wersję wybierzemy, ciasto z amaretti przekładamy do lodówki i chłodzimy ok. 3-4 godziny.

Krok 2

Wierzch: czereśnie drylujemy i przecinamy na pół. Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Gdy sernik stężeje przekładamy go do góry dnem, tak aby ciasteczka amaretti były na spodzie. Wierzch przyozdabiamy pokrojonymi czereśniami. Na środku układamy ciasteczka i pokrojony marcepan. Całość polewamy strużkami rozpuszczonej białej czekolady.

Smacznego!

Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×