Czereśniowy sernik na zimno z marcepanem i amaretti
Składniki
Masa serowo - czereśniowa
- 150 g ciasteczek amaretti
- 800 g sera wiaderkowego na serniki
- 500 g czereśni
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru
- 100 g marcepanu (bez czekolady)
- 30 g żelatyny
- 0.33 szklanki ciepłej wody
Wierzch
- 400 g czereśni
- 50 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- kilka ciasteczek amaretti
- kilka plastrów marcepanu
Przygotowanie:
Krok 1
Masa serowo-czereśniowa: czereśnie na masę drylujemy i miksujemy blenderem na gładką masę. Marcepan kroimy na małe kawałeczki.
Do małej miseczki wlewamy ciepłą wodę i posypujemy ją żelatyną, zostawiamy na około 8 minut. W tym czasie żelatyna napęcznieje.
Zmiksowane czereśnie podgrzewamy w rondelku, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
Śmietanę kremówkę ubijamy. Gdy będzie niemal sztywna, nie przerywając miksowania, dodajemy serek i cukier.
Gdy czereśnie z żelatyną dojdą do temperatury pokojowej dodajemy je powoli łyżkami do masy z serka, cały czas miksując na wysokich obrotach. Na koniec dodajemy marcepan.
Ciasteczka amaretti możemy użyć na dwa sposoby: albo wkładamy nimi spód tortownicy, a po wylaniu masy serowo – czereśniowej ciasteczka wypłyną na wierzch albo możemy najpierw wylać masę serowo-czereśniową, a następnie na górze ułożyć na całej powierzchni ciasteczka.
Be względu na to którą wersję wybierzemy, ciasto z amaretti przekładamy do lodówki i chłodzimy ok. 3-4 godziny.
Krok 2
Wierzch: czereśnie drylujemy i przecinamy na pół. Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Gdy sernik stężeje przekładamy go do góry dnem, tak aby ciasteczka amaretti były na spodzie. Wierzch przyozdabiamy pokrojonymi czereśniami. Na środku układamy ciasteczka i pokrojony marcepan. Całość polewamy strużkami rozpuszczonej białej czekolady.
Smacznego!
Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)