Tort nastolatka
Składniki
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 160 g cukru
- 100 g mąki tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- Krem z białej czekolady:
- 400 g białej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- Frużelina truskawkowa:
- 500 g truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny
- 150 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Nasączenie:
- 200 ml wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- Dodatkowo:
- 800 g masy cukrowej białej
- 500 g masy cukrowej czarnej
- 400 g masy cukrowej niebieskiej
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Krem z białej czekolady
W garnku podgrzewamy śmietanę. Pamiętajmy, że nie wolno jej zagotować. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Śmietanka powinna być gładka. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.
Frużelina truskawkowa
Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.
Nasączenie
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i nasączamy. Wykładamy część kremu z białej czekolady, a na krem frużelinę truskawkową. Przykrywamy drugim blatem i postępujemy tak z każdym kolejnym. Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki. Teraz pozostaje nam dekoracja z masy cukrowej. Powodzenia.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-nastolatka/