Muffiny a’la pączki
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 180 ml mleka
- 2 duże jajka
- 110 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g konfitury malinowej*
- Dodatkowo:
- 100 g masła
- cukier biały drobny **
Przygotowanie:
Krok 1
W kubeczku mieszamy jajka, olej i ekstrakt waniliowy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder i składniki mokre. Mieszamy do połączenia się składników. Papilotki układamy w formie do muffinek. Każdą napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. Następnie nakładamy łyżeczkę konfitury i przykrywamy ciastem do 3/4 wysokości papilotek.
Tak przygotowane muffiny wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180' C i pieczemy około 20 - 25 minut. Upieczone muffinki odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia. Następnie każdą muffinkę maczamy w roztopionym, ciepłym maśle i obtaczamy w cukrze. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Notes
* można użyć dowolnej konfitury lub marmolady
**można zastąpić cukrem brązowym
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/muffiny-ala-paczki/