Tarta limonkowa
Składniki
spód
- 220 g herbatników digestive (użyłem petit beurre)
- 100 g masła
masa
- 350 ml mleka skondensowanego słodzonego
- skórka z 3 limonek
- sok z 5 limonek
- 3 szt żółtka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Spód: herbatniki rozdrobnić w blenderze, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki formy do tarty o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 10 minut. Wyjąć i odstawić.
Krok 2
Masa: żółtka umieścić w misie miksera, dodać skórkę otarta z trzech limonek i miksować przez 2-3 minuty. Następnie dodać mleko skondensowane, zwiększyć obroty i miksować prze 5 minut. Na koniec wlać sok wyciśnięty z pięciu limonek i dokładnie wymieszać. Gotową masę wylać na podpieczony spód z ciasteczek, wstawić ponownie do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut.
Krok 3
Wierzch: jogurt połączyć z cukrem. Otrzymaną mieszankę wylać na przestudzone ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Chłodne ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Wyjąć z formy i podawać