Sernik waniliowy z białą czekoladą
Składniki
- 300 g ciastek degistive
- 60 g masła
- 1 kg gotowego sera na sernik
- 200 g cukru
- 3 łyżki mąki
- 2.5 łyżki budyniu śmietankowego
- 3 jajka
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 2 laski wanilii
- 2 tabliczki czekolady białej
Przygotowanie:
Krok 1
Spód:
Ciastka kruszymy w blenderze,dodajemy kakao i roztopione masło.Dokładnie wszystko mieszamy do uzyskania “mokrego piasku”.Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.Masę przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dociskając do spodu.
Krok 2
Masa serowa:
Do sera dodajemy cukier i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach,aż cukier się rozpuści.Dodajemy mąkę i budyń.Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy.Na sam koniec dodajemy śmietanę i ziarna wanilii.Mieszamy,aż wszystkie składniki połączą się.Masę przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220′C.Sernik przykrywamy folia aluminiową,ponieważ po upieczeniu wierzch sernika powinien pozostać biały.Pieczemy w tej temperaturze 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 150′C i pieczemy przez 50-60 minut.Po upływie czasu pieczenia wyłączamy gaz i uchylamy drzwi piekarnika do połowy.Pozostawiamy tak sernik do ostygnięcia na około 20-30 minut.Następnie wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch sernika.