Vege choinka
Składniki
Spód (forma o dł 15 cm):
- 110 g płatki gryczane
- 50 g słonecznik bez łupinek
- 70 g migdały w płatkach
- 80 g daktyle
- 20 g gorzkie kakao
- 2 łyżki melasa z karobu lub ewentualnie miód
- 1 cynamon
Nadzienie
- 0.75 szklanki miąższ z manadrynek/pomarańczy
- 2 łyżeczki agar
- 1 szt dojrzałe awokado
- 4 łyżeczki puder z ksylitolu
- 0.5 szt owoc granatu
Przygotowanie:
Krok 1
SPÓD:
Płatki, słonecznik, migdały zmielić na drobno w blenderze, następnie wymieszać z kakao i cynamonem.
Krok 2
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie. Po 20 minutach daktyle odsączyć i zblendować z kilkoma łyżeczkami wody, w której były zamoczone.
Krok 3
Masę daktylową i odrobinę wody, w której były namoczone dodać do wcześniej zblendowanych suchych składników. Zagniatać aż do uzyskania bardzo gęstej masy. Formę w kształcie choinki wyłożyć folią spożywczą, następnie wyłożyć na nią masę (najlepiej wyklejać ją palcami). Wstawić na minimum 30 min do lodówki.
Krok 4
NADZIENIE:
Miąższ zagotować w garnuszku, dodać agar i dokładnie wszystko wymieszać aby nie było grudek. Gdy trochę przestygnie, wlać galaretkę do wylepionej formy. Pozostawić do stężenia.
Krok 5
Avokado przekroić na pół wzdłuż owocu, łyżeczką wybrać miąższ. Miąższ z awokado razem z ksylitolem rozdusić łyżeczką. Krem wycisnąć na formę przez rękaw cukierniczy. Granat rozciąć i wydobyć ziarenka, które posłużą jako bombki na choince.
Jeżeli ktoś nie ma formy w kształcie choinki, można zrobić to samo w formach od muffinek.