Wielkanocna babka piaskowa
Składniki
Ciasto:
- 5 jajka
- 250 g margaryny
- 225 g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 170 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.25 łyżeczki soli
Lukier
- 1 szt białko jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 0.5 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać.
Krok 2
Białka oddzielić od żółtek.
Krok 3
Miękką margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Kiedy żółtka połączą się z margaryną, stopniowo dodawać po łyżce mąki z proszkiem.
Krok 4
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 1/3 białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy na babkę i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 50-55 minut. Piec do suchego patyczka.
Krok 5
Cukier puder utrzeć z białkiem i sokiem z cytryny. Babkę polać lukrem i udekorować według uznania.