Sernik jaglany
Składniki
- 0.5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanek wrzącej wody
- 0.5 szklanki brązowego cukru
- 5 jaj
- 250 g chudego twarogu
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g rodzynek
- 0.5 szklanki mąki owsianej (można zmielić w młynku do kawy pół szklanki otrębów owsianych)
- 1 łyżka oliwy do wysmarowania tortownicy
- 2 łyżki otrębów do posypania blachy
- 2 łyżki płatków owsianych na wierzch ciasta
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę jaglaną uprażyć w suchym garnku przez około 2 minuty, dolać wrzącą wodę. Gotować 15 minut na małym ogniu. Wystudzić. Utrzeć żółtka z brązowym cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodawać stopniowo twaróg, wystudzoną kaszę, starte marchewki na małych oczkach oraz jabłka na dużych, buraczanych oczkach. Odstawić mikser. Drewnianą łyżką wmieszać rodzynki, żurawinę oraz mąkę. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Wymieszać delikatnie z ciastem. Wysmarować tortownicę oliwą, posypać otrębami, nadmiar wysypać. Przelać ciasto do form, posypać płatkami owsianymi. Piec 50 minut (góra-dół) 180 st. Studzić w otwartym piekarniku przez godzine. Smacznego!