Puszysty świąteczny piernik
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru brązowego (może być też biały)
- 1 szklanka mleka
- 0.5 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki ciemnego kakao
- opakowań przyprawy do piernika
- 0.5 słoika powideł śliwkowych (ok. 140 g)
Polewa czekladowa
- 3 łyżki wrzącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100 g masła
- opcjonalnie płatki migdałów
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać, dodać cukier, jajka, mleko, olej, sodę i wymieszać mikserem. Następnie dodajemy kakao, przyprawę do piernika i znowu miksujemy. Na samym końcu dodajemy powidła i kolejny raz mieszamy.
Krok 2
Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę piernika. Pieczemy 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
Polewa: do rondelka wlewamy wrzątek i ustawiamy na małym ogniu. Cukier puder i kakao przesiewamy przez sitko i dodajemy do wody. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i rozpuszczamy cały czas mieszając trzepaczką. Lekko ostudzoną masą polewamy piernik. Opcjonalnie dekorujemy uprażonymi migdałami. Smacznego!