Błękitny tort z kremem maślanym

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1030
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

biszkopt

  • 6 szt jajek
  • 180 g cukru
  • 100 g mąki
  • 50 g kakao

poncz

  • 150 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 łyżek rumu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 400 ml kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 30-50 g cukru pudru
  • 300 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • dowolny barwnik spożywczy
  • 2-3 łyżeczek ekstraktu waniliowego
  • 1 soli
  • 3 szt białka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 140 g masła
  • 3 łyżki kakao
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna, wbijać po jednym żółtku. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki z barwnikiem Dokładnie połączyć. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w 180ºC przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika upuścić kilka razy na podłogę aby wierzch biszkoptu był płaski. Wystudzić i przeciąć na 5 równych blatów.

*jeżeli nie macie rantu o wysokich bokach, tak jak ja, upieczcie dwa biszkopty z 3 jajek.

Krok 2

Zaparzyć kawę, posłodzić i odstawić do wystudzenia. Dodać rum i wymieszać. Zimnym ponczem nasączać każdy biszkopt.

Krok 3

Kremówkę umieścić w musie robota i ubić trzepaczką na sztywno. Zmienić końcówkę robota na ucierającą i dodać mascarpone oraz cukier puder. Mieszać przez chwilę, aż masa dobrze się połączy. Gotowym kremem przełożyć blaty tortu.

Krok 4

Białka wbić do miski, dodać sól. Całość umieścić nad parą wodną i mieszać lekko rózgą. Kiedy białka zaczną cię ocieplać dodać cukier i nadal mieszać rózgą aż cukier dobrze się rozpuści (sprawdzać palcami). Jeśli białka będą zbyt ciepłe odstawić do przestudzenia. Następnie masę z białek przelać do misy miksera dodać ekstrakt waniliowy oraz barwnik i ubijać przez ok. 10 minut. Do ubitych na sztywno białek dodawać po kawałku miękkiego masła. Gotowym kremem pokryć wierzch oraz boki tortu. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę aby krem się schłodził. Przed wyjęciem tortu z lodówki przygotować glazurę czekoladową.

Krok 5

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia. Kiedy masa będzie chłodna i dosyć gęsta ostrożnie wylać na wierzch schłodzonego tortu. Górę tortu udekorować czekoladowymi kuleczkami.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×