Świąteczny piernik z piwem i orzechami
Składniki
- 200 g mieszanki (orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały + kilka posiekanych suszonych moreli)
- 3 jaja (należy oddzielić żółtka od białek) + szczypta soli do ubijania
- 75 g margaryny (w temperaturze pokojowej)
- 25 g cukru pudru
- 150 g płynnego miodu
- 0.5 szklanki ciemnego piwa
- 1.5 szklanki przesianej mąki pszennej wymieszanej z łyżeczką sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Krok 1
Orzechy wrzucić do naczynia głównego Kohersen MyCook i rozdrobnić w robocie. Umyć naczynie i dokładnie wysuszyć. W naczyniu głównym założyć motylek i ubić białka ze szczyptą soli. Ubitą pianę z białek przełożyć do innego, czystego naczynia. Umyć naczynie i dokładnie wysuszyć. W naczyniu głównym ponownie zamocować motylek i utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Ucierać powoli dodając po jednym żółtku oraz pozostałe składniki - miód, piwo i mąkę wymieszaną z sodą – prędkość 3. Ciasto dodać do piany z białek i dokładnie wymieszać ze sobą. Na koniec dodać bakalie i całość jeszcze raz wymieszać. Do nasmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blachy keksówki przełożyć przygotowaną masę. Piec 1h w temperaturze 175 stopni.