Tartaletki z czekoladą, bezą i karmelem
Składniki
ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 50 g kakao
- 60 ml zimnego mleka
nadzienie
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 ml kremówki 36%
- 2 jajka (roztrzepane)
- 4 białka
- 200 g cukru
- kilka łyżek mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego)
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: masło ucierać z cukrem pudrem, mąką oraz kakao aż powstanie kruszonka. Dodać mleko, połączyć, a następnie wyjąć na stolnicę i wyrobi jednolite masę. Gotowe ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przy pomocy szklanki wycinać koła, którymi wykładać foremki do tartaletek o średnicy ok. 8 cm. Blaszki wypełnione ciastem schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Piec w 200ºC przez 10 minut. Wystudzić.
Krok 2
Przygotować nadzienie: w rondelku, na małym ogniu podgrzewać kremówkę z czekoladą, aż powstanie gładka masa. Odstawić na 5 minut, a następnie wmieszać jajka i dokładnie połączyć. Otrzymane nadzienie przełożyć na ciasto w foremkach i zapiekać przez 15-20 minut w 180ºC.
Krok 3
Wykonać bezę: białka ubić na sztywno. Pod koniec dodawać stopniowo cukier. Gotową masę przełożyć na upieczone ciastka i piec przez ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją. Odstawić na 30 minut do wystudzenia. Dodatkowo tartaletki podawać można ze śmietaną.
Krok 4
Karmel: mleko skondensowane roztopić w rondlu z 2 łyżkami masła. Gotową masą polewać bezy.
Smacznego! :)