Bezy francuskie z kremem kawowym i słonym karmelem
Składniki
- 4 białka jaj w temperaturze pokojowej
- 125 g cukru
- 125 g cukru pudru (do bezy)
- 3 łyżki cukier puder (do kremu)
- 200 g cukru
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 4-5 łyżeczek bardzo drobno zmielonej kawy
- 120 ml śmietany min. 12%
- 2 łyżki wody
- 0.5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krok 1
Bezy:
Białka zaczynamy ubijać na najniższych obrotach miskera, w miarę ubijania zwiększając prędkość. Gdy staną się białe, zaczynamy stopniowo, po łyżce, wsypywać cukier (125g). Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, wyłączamy mikser i delikatnie łączymy ją z cukrem pudrem (125g). Na papierze do pieczenia rysujemy kółka - ich wielkość uzależniamy od rozmiaru bezików, który chcemy finalnie uzyskać. Papier kładziemy na blasze. Kółka przy pomocy szprycy lub łyżki wypełniamy ubitą pianą. Połowie bezików nadajemy bardziej płaską formę, gdyż będą one stanowiły spody. Blachę wkładamy do nagrzanego do 120C piekarnika. Pieczemy około 1,5 godziny. Wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim bezy na co najmniej kilka godzin.
Krok 2
Krem:
Śmietanę kremówkę ubijamy z z 3 łyżkami cukru pudru. Następnie łączymy ją z mascarpone. Dodajemy mieloną kawę. Całość mieszamy.
Krok 3
Słony karmel:
Do garnuszka wsypujemy 200g cukru. Zalewamy wodą. Mieszanie surowo wzbronione! Całość podgrzewamy, aż cukier sie roztopi i lekko zbrązowieje (skarmelizuje). Wówczas wlewamy śmietanę (zawartość garnuszka mocno się wówczas wzburzy) i energicznie mieszamy. Na końcu wsypujemy sól. Sos zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.
Krok 4
Finał:
Na bezach przeznaczonych na spody kładziemy grubą warstwę kremu. Przykrywamy je bezowymi wierzchami i polewamy sosem karmelowym.