Bożonarodzeniowe babeczki Mince Pies
Składniki
Ciasto
- 240 g mąka pszenna
- 60 g masło
- 60 g margaryna
- 1 łyżeczka wody różanej
- 1 szt sok wyciśnięty z pomarańczy
- 1 sól
nadzienie mincemeat
- 50 g brązowy cukier
- 60 ml porto
- 300 g żurawina (może być mrożona)
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżeczka imbir
- 0.5 łyżeczki zmielone goździki
- 150 g rodzynki
- 30 g suszona żurawina
- 1 szt sok wyciśnięty z mandarynki
- 25 ml brandy
- 0.5 łyżeczki pasty waniliowej
- 2 łyżki miód
Przygotowanie:
Krok 1
Nadzienie:
W większym garnuszku wymieszać cukier i wino, aż do rozpuszczenia się cukru, na lekko nagrzanym palniku. Dodać żurawinę i wymieszać. Dodać cynamon, imbir, goździki, koryntki, rodzynki, suszoną żurawinę, skórkę i sok z klementynki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut, lub dopóki owoce się nie rozpadną i nie wchłoną całego płynu. Zdjąć z palnika, lekko ochłodzić. Dodać brandy, ekstrakt z migdałów, wanillię i miód, wszystko dobrze wymieszać.
Przechowywać w słoiczku, w lodówce.
Krok 2
Odmierz mąkę do płytkiej miski lub na talerz i rozłóż na niej małe kawałki margaryny (smalcu) i masła, a następnie rozetrzyj je palcami i wstaw na 20 minut do zamrażarki. Wymieszaj w małe misce sok z pomarańczy, wodę różaną oraz sól i wstaw do lodówki.
Krok 3
Po 20 minutach przełóż mąkę z tłuszczem do naczynia miksera (lub jak ktoś ma malaksera) i miksuj pulsacyjnie, aż uzyskasz okruchy o konsystencji kaszki owsianej. Dolewaj osolony sok z pomarańczy i mieszaj, aż ciasto będzie prawie jednolite, przestań mieszać na chwilę przed połączeniem składników (nawet jeśli trochę soku pozostało). Jeśli potrzeba więcej płynu można dodać lodowatej wody.
Wyjmij ciasto i ręcznie zagnieć. Podziel na 3 części, owiń plastikową folią i włóż na 20 minut do lodówki.
Krok 4
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220st.o 20 minutach rozwałkuj pierwszą część ciasta tak cienko, jak to możliwe (2-3 mm). Wytnij krążki z ciasta i powciskaj je delikatnie do foremek (ja użyłam silikonowych foremek na muffinki). Do każdej nałóż po niepełnej łyżeczce nadzienia mincemeat, następnie wytnij gwiazdki lub serduszka i ułóż je na nadzienie.
Krok 5
Wstaw blachę do piekarnika na 10-15 minut (uwaga: pieką się bardzo szybko, należy je kontrolować).
Wyjmij blachę z piekarnika, wyciągnij babeczki z foremek, a następnie powtórz powyższe czynności z pozostałymi 2 częściami ciasta.
Do podania oprósz cukrem pudrem.