Świąteczne pierożki
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 7 g suchych drożdży
- 50 ml oleju rzepakowego
- 200 ml maślanki
- sól
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kurkumy
Nadzienie
- 500 g śliwek kalifornijskich
- 250 g moreli
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki (w temperaturze pokojowej) na ciasto zagniatamy, aby uzyskać gładkie, sprężyste ciasto, które odchodzi od ręki. Zostawiamy przykryte ściereczką bawełnianą przez godzinę, aby nabrało puszystości. Mając wolną chwilę możemy przygotować niezapomniany pyszny farsz. UWAGA! do ciasta użyj dwóch jajek!
Krok 2
Pachnące kusząco śliwki wraz ze słonecznymi i suszonymi morelami miksujemy blenderem. Następnie smażymy na masełku przez 5 minut. Odstawiamy, aby ich temperatura się obniżyła.
Krok 3
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy go na grubość około 0,5 cm. Uzyskując idealną grubość ciasta zaczynamy wykrawać okrągłe kształty przy użyciu szklanki.
Krok 4
Faszerujemy nadzieniem z suszonych śliwek i moreli. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 5
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - przez około 16 minut.