Biscotti z żurawiną, marcepanem i migdałami w białej czekoladzie
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- 2 szt jajka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 0.25 szklanki migdałów
- 0.25 szklanki suszonej żurawiny
- szczypta soli
- 40 g marcepanu
- 100 g białej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z olejem i mieszając, powoli wsypujemy cukier. Następnie mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Ciasto będzie gęste. Migdały kroimy na pół, marcepan w większe cząstki i razem z żurawiną dodajemy do wymieszanego już ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy owal o długości około 25 cm i szerokości około 9 cm. Aby ciasto nie kleiło się do łyżki, możemy ją delikatnie zwilżyć olejem. Ciasto pieczemy w temp. 175°C przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, a ciasto kroimy na 1-1,5 cm plastry. Temp. piekarnika zmniejszamy do 160°C i pieczemy biscotti po 10 minut z każdej strony.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Upieczone biscotti maczamy w rozpuszczonej czekoladzie do połowy, pozostawiamy chwilę (o ile się da ;) ) aż czekolada zastygnie i podajemy!
Bon appetit!
Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)