Pieczone gofry
Składniki
ciasto
- 260 g mąki pszennej
- 100 ml wody
- 120 ml oleju
- 60 ml mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- 100 ml kremówki 36%
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować ciasto: wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżka do uzyskania gładkiej konsystencji. Silikonowe formy do gofrów ułożyć na blasze piekarnika i napełnić je ciastem. Piec w 180ºC przez ok. 20-30 minut (w zależności od ilości ciasta, im grubsze gofry, tym dłużej piec) na złoty kolor. Zakratkowana strona gofrów po wyjęciu z formy będzie dosyć jasna. Jeśli chcecie aby była przyrumieniona na złoto, po upieczeniu wyjmijcie je szybko z formy, przełóżcie na blachę do pieczenia, piekarnik nastawcie na opcję grill i podpieczcie jeszcze przez 1-2 minuty. Nie więcej aby się nie spaliły (ja trzymałem je 3 minuty i zaczęły robić się już czarne na brzegach). Wyjąć i wystudzić.
Krok 2
Krem: kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodać mascarpone i dokładnie połączyć. Krem przełożyć do szprycy i wykładać na wystudzone gofry. Dodać owoce, posypki, orzechy i sosy. Podawać.
Smacznego! :)