Palmiery z pietruszkowym pesto
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego (ok. 370 g)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 75 ml oliwy z oliwek
- 25 g lekko podprażonych migdałów, najlepiej tych w słupkach (mogą być również w płatkach)
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sporo soli
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zblendować. W razie potrzeby dodać więcej soli i pieprzu.
Ciasto (rozmrożone wcześniej), położyć na oprószonej mąką powierzchni. Na cieście równomiernie rozsmarować pesto i złożyć na pół lekko dociskając, tak jakbyśmy mieli książkę.
Ponownie złożyć na pół (jak książkę) i docisnąć delikatnie. I ostatni raz złożyć całe ciasto na pół, w taki sposób, jakbyśmy zamykali książkę, delikatnie docisnąć. Ciasto pokroić w 8 mm plasterki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odległościach od siebie (bardzo rosną), lekko spłaszczyć dłonią. Piec w temperaturze 200ºC około 15 minut (lub dłużej, do zezłocenia), w połowie pieczenia przewracając je na drugą stronę. Wystudzić na kratce. Najlepiej podawać ciepłe! Smacznego!
Dokładną instrukcję ze zdjęciami składania znajdziecie na: http://domowe-wypieki.com/palmiery-z-pietruszkowym-pesto/