Błyskawiczne pierniki
Składniki
Karmel
- 6 łyżek cukier
- 2 łyżki miód
- 10 łyżek mocna kawa
Ciasto piernikowe
- 5 szklanek mąka
- 6 łyżek miód
- 10 łyżek cukier
- 125 g masło
- 1 przyprawa do piernika (najlepiej domowej produkcji)
- 1 łyżka mielony cynamon
- 1 łyżka mielony imbir
- 0.5 łyżeczki mielony pieprz
- 3 szt jajka
- 3 łyżki śmietanka
- 6 łyżeczek soda
- 1 szklanka mielone orzechy lub migdały
Przygotowanie:
Krok 1
Rozpuścić cukier z miodem, następnie zalać go gorącą kawą.
Krok 2
Do karmelu dodać wszystkie aromatyczne przyprawy, miód i masło. Wymieszać, lekko przestudzić.
Krok 3
Dodać pozostałe produkty, poza mlekiem i sodą -te dwa składniki wymieszać i wlać na końcu do masy.
Krok 4
Odstawić do lodówki na minimum dobę. Ale może tam leżakować nawet kilka dni.
Krok 5
Zimne ciasto wałkować, wykrawać ciastka.
Krok 6
Piec 7-8 minut w 180 stopniach.
Krok 7
Po wystudzeniu udekorować :)