Piknikowe muszelki
Składniki
CIASTO
- 500 g mąki tortowej
- 120 g cukru pudru
- 200 g masła
- 4 szt żółtek
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty
DODATKOWO:
- 300 g ulubionego dżemu (u mnie: cukiniowy z kiwi)
- 1 opakowanie polewy czekoladowej mlecznej lub deserowej
Przygotowanie:
Krok 1
Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie wylepić nim foremkę do muszelek (nie za grubo, niech w ciastkach pozostaną wgłębienia na dżem).
Krok 2
Piec około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza (z włączonym termoobiegiem).
Krok 3
Po upieczeniu wyjąć z formy (same z niej wyskakują) wystudzić. Połowę ciastek posmarować dżemem, nałożyć na każde drugą połowę i skleić. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu i umieścić w płytkim, szerokim naczyniu. Zanurzać w niej każdą muszelkę do połowy, odkładać na papier lub folię i studzić.
Krok 4
Muszelki najlepsze są na drugi dzień, gdy ciasto już nieco zmięknie od dżemu.
O ile, oczywiście, dacie im czas zmięknąć i dojrzeć - ja miewam z tym problemy... ;-)
Smacznego!