Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym
Składniki
Ciasto
- 130 g margaryny
- 110 g cukru
- 4 łyżki śmietany
- 2 szt żółtka
- 350 g mąki pszennej
- 0.25 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru suszonego
- 0.5 łyżeczki kardamonu
Masa czekoladowa
- 100 g czekolady
- 125 g mascarpone
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i śmietanę. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej śmietany. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folie. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy gwiazdki. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.
Krok 2
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy.
Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka.