Brunkager, pierniczki z Danii
Składniki
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 60 g płynnego miodu
- 125 g brązowego cukru
- 50 g płatków migdałowych
- 1.5 łyżeczki mielonych goździków
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 1.5 łyżeczki kardamonu
- 1.5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Miód, cukier, masło, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy umieścić w rondelku i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia składników cały czas mieszając. Zdjąć z palnika, odstawić. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Do mokrych składników dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone w dłoniach płatki migdałów. Całość wymieszać dokładnie łyżką a następnie zagnieść w dłoni. Ciasto podzielić na dwie równe części i z każdej wykonać walec o średnicy ok. 5 cm. Jeżeli masa będzie zbyt luźna do formowania, wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Każdą z roladek zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do zamrażarki na ok. 1 godz. aż stwardnieją. Schłodzone roladki odwinąć z folii i kroić nożem na grube plasterki. Surowe ciastka układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Kiedy pierniczki odmarzną wstawić je do pieca i piec ok. 10 minut. Po upieczeniu będą miękkie, a później stwardnieją.