Czekoladowe ciasto z cukinii
Składniki
- 0.5 szklanki mąki żytniej
- 1 jajko
- 0.25 szklanki kakao naturalnego
- 1 szklanka cukinii odciśniętej z soku
- 2 rządki gorzkiej czeolady
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki przecieru jabłkowego
- 0.25 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Krok 1
W jednej misce wymieszać jajko, wanilię, cukier trzcinowy i waniliowy, sól oraz przecier jabłkowy.
Krok 2
W drugiej misce zmieszać mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i cynamonem, a następnie połączyć razem zawartości obydwu naczyń i dobrze wymieszać.
Krok 3
Dodać cukinię i przecier jabłkowy i posiekaną gorzką czekoladę, ponownie wymieszać.
Krok 4
Przełożyć do formy lub kokilek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175*C.
Krok 5
Piec 35-40 minut do suchego patyczka. Wystudzić, wedle upodobania udekorować polewą lub kremowym serkiem mascarpone.