pączki z powidłami śliwkowymi

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 755
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml letniego mleka
  • 20 g roztopionego masła
  • 7 g drożdży instant
  • 40 ml spirytusu
  • 1 szczpyta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szt jajko
  • 2 szt żółtka

dodatkowo

  • powidła śliwkowe
  • 1 L oleju do smażenia
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. W niewielkim rondelku podgrzać mleko aby było letnie, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz drożdże. Całość mieszać do rozpuszczenia a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na 15 minut. W misie robota utrzeć jajko i żółtko z 2 łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać rozczyn i wymieszać. Następnie zmienić rózgę na hak i wyrabiać na wolnych obrotach do uzyskania gładkiego ciasta. W trakcie wyrabiania dodać wystudzone masło. Kiedy dobrze się wchłonie, wmieszać spirytus i wyrabiać jeszcze chwilę. Gotowe ciasto przełożyć do dużej miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na ok. 1-1,5 godz. Po tym czasie ciasto odgazować uderzając w nie pięścią. Zagnieść przez chwilę w rękach, a następnie formować w dłoniach nieduże pączki i układać na papierze obficie oprószonym mąką. Uformowane pączki przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym, zacienionym miejscu przez ok. 30 minut. Przed upływem tego czasu w wysokim i głębokim garnku umieścić olej i rozgrzewać powoli na średniej mocy palnika. Wyrośnięte pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor, gdy olej osiągnie temperaturę 170ºC. Za każdym razem w garnku smażyć nie więcej niż 2-3 pączki. Usmażone układać na ręczniku papierowym i pozostawić do przestudzenia. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego i specjalnej końcówki do nadziewania napełniać pączki przygotowanym nadzieniem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Powidła przed nadzieniem pączków zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×