pączki z powidłami śliwkowymi
Składniki
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml letniego mleka
- 20 g roztopionego masła
- 7 g drożdży instant
- 40 ml spirytusu
- 1 szczpyta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 szt jajko
- 2 szt żółtka
dodatkowo
- powidła śliwkowe
- 1 L oleju do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. W niewielkim rondelku podgrzać mleko aby było letnie, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz drożdże. Całość mieszać do rozpuszczenia a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na 15 minut. W misie robota utrzeć jajko i żółtko z 2 łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać rozczyn i wymieszać. Następnie zmienić rózgę na hak i wyrabiać na wolnych obrotach do uzyskania gładkiego ciasta. W trakcie wyrabiania dodać wystudzone masło. Kiedy dobrze się wchłonie, wmieszać spirytus i wyrabiać jeszcze chwilę. Gotowe ciasto przełożyć do dużej miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na ok. 1-1,5 godz. Po tym czasie ciasto odgazować uderzając w nie pięścią. Zagnieść przez chwilę w rękach, a następnie formować w dłoniach nieduże pączki i układać na papierze obficie oprószonym mąką. Uformowane pączki przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym, zacienionym miejscu przez ok. 30 minut. Przed upływem tego czasu w wysokim i głębokim garnku umieścić olej i rozgrzewać powoli na średniej mocy palnika. Wyrośnięte pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor, gdy olej osiągnie temperaturę 170ºC. Za każdym razem w garnku smażyć nie więcej niż 2-3 pączki. Usmażone układać na ręczniku papierowym i pozostawić do przestudzenia. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego i specjalnej końcówki do nadziewania napełniać pączki przygotowanym nadzieniem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Powidła przed nadzieniem pączków zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.