Choinki z piernika
Składniki
Ciasto piernikowe
- 250 g miodu
- 200 g masła
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania przyprawy do pierników
- 4 szt jajka
- 1 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
Lukier
- 1 szt białka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie koralików cukrowych
Przygotowanie:
Krok 1
Do rondelka wsypuje 3 łyżki cukru i podgrzewam na gazie, aż cukier ulegnie karmelizacji. Zestawiam z ognia, dodaję po kawałku masło i mieszam do jego rozpuszczenia. Ponownie wstawiam na gaz, wlewam mleko, miód i dosypuję resztę cukru. Gotuję, aż wszystkie składniki się połącza. Zestawiam, wsypuję przyprawę, wymieszam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny.
Krok 2
Do wystudzonej masy wbijam po jednym jajku cały czas ucierając i wsypuję mąkę wymieszana z sodą. Gotowe ciasto odstawiam na 2-3 godziny do lodówki.
Krok 3
Ciasto wyjmuję z lodówki, blat podsypuję mąką, wykładam połowę mojego ciasta i zagniatam kulę. Rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm, foremkami w kształcie gwiazdek wycinam ciasteczka, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 5-8 minut. Upieczone wyjmuję studzę.
Krok 4
Białko ucieram z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, smaruję największą gwiazdkę, układam na mniej mniejszą, tą również smaruję lukrem i układam na niej jeszcze mniejszą( u mnie było ich pięć) i tak do końca choinki. Dekoruję koralikami cukrowymi.