Ciasteczka bożonarodzeniowe na choinkę
Składniki
- 4 szklanki mąką pszenna
- 250 g masło
- 250 g cukier
- 16 g cukier waniliowy
- 3 szt jajka
- 1 szt żółtko
- 1 łyżka śmietana 18%
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka cynamon
- 200 g lukier
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i odrobina soli i wsypałam do misy.
Margarynę posiekałam i dodałam do mąki
Krok 2
Dodałam cukier i cukier waniliowy .
Dodałam jaja i żółtko i śmietanę.
Krok 3
Na końcu dodałam cynamon i kakao .
Zagniotłam ciasto i podzieliłam je na części , zawinęłam w folie spożywczą i do lodówki wstawiłam na 2 godziny .
Krok 4
Po 2 godzinach rozwałkowałam ciasto i wycinałam choinki , słomka można robić dziurki jeśli chcemy je powiesić
Piekłam przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, ostudziłam i polałam lukrem , przyozdobiłam chrupkami w czekoladzie .
Krok 5
Lukier:
Mielimy cukier na cukier puder.
Wsypujemy do miseczki .
Cytrynę wałkujemy aby była miękka i przecinamy na połowę .
Wyciskamy sok do miseczki i mieszamy , powstaje lukier cytrynowy .