Wspaniała drożdżówka jabłkowo-migdałowa
Składniki
- 135 g masła
- 200 ml mleka
- 3 łyżki mleka
- 400 g mąki
- 50 g cukru
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 21 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 126 ml syropu klonowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 75 g cukru brązowego
- 75 g migdałów w płatkach
- 200 g jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, 50 g cukru, sól wsypujemy do miski i mieszamy.
75 g masła roztapiamy na palinku, wlewamy 200 ml mleka i lekko podgrzewamy.
Drożdże kruszymy i zalewamy odrobiną ciepłego mleka
z masłem i mieszamy do rozpuszczenia się.
Resztę letniego mleka z masłem wlewamy do misy z mąką,
dodajemy rozpuszczone drożdże, jajko i ręka mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto posypujemy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem na około 45 minut,
do podwojenia objętości.
W międzyczasie syrop klonowy i 60 g masła rozpuszczamy na palniku.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy cynamon i cukier.
Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i polewamy sokiem
z cytryny, dodajemy migdały i mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, będzie lepkie
dlatego też odrobinę posypujemy mąką.
Rozwałkowujemy na prostokąt około 30 x 20 cm, nie za cienko ale też nie za grubo.
Smarujemy syropem, zostawiając boki wolne około 3 cm
i posypujemy mieszanką jabłkowo-migdałową.
Zwijamy raz z jednej raz z drugiej strony, zaczynając od dłuższego boku,
tak żeby zwinięte kawałki ciasta spotkały się na środku.
Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę
(u mnie prostokątna blacha do pieczenia ciasta).
Pieczemy około 25-30 minut w 170 stopniach.
Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Ostygniętą drożdżówkę lukrujemy (cukier puder ucieramy z 3 łyżkami mleka).