Ciasteczka przez maszynkę ze skwarkami
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 25 g cukru waniliowego
- 2 szt jajka
- 250 g skwarek
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Skwarki: 1,5kg słoniny mielimy w maszynce do mięsa, na grubym sitku. Wrzucamy je na głęboką patelnię lub do rondla, wlewamy kilka łyżek wody, podgrzewamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając - ostrożnie ! potrafi mocno pryskać - łatwo się oparzyć. Smażymy tak długo, aż wytopi się smalec i skwarki staną się malutkie. Należy uważać, aby skwarki się nie przypaliły. Odstawiamy, aby całość lekko przestygła, a następnie odcedzamy wytopione skwarki od smalcu, który możemy wykorzystać np. do smażenia kotletów.
Gotowe skwarki znowu mielimy w maszynce na cienkim sitku - dwa razy, muszą być bardzo drobne :).
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło, jajka, cukier i skwarki. Wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wykładamy i przeciskamy je przez maszynkę do ciastek. Jeśli takiej nie posiadacie możecie rozwałkować ciasto i wyciąć foremkami ciastka.
Piec w 180 stopniach 15-20 minut, aż będą lekko rumiane. Upieczone ciastka można przechowywać w szczelnym pojemniku kilka tygodni.