czekoladowe babeczki z kremem maślanym
Składniki
ciasto
- 75 g masła
- 60 g mąki
- 80 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szt jajko
krem
- 3 szt białka
- 200 g cukru
- 300 g miękkiego masła
- dowolny barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: masło rozpuścić w rondelku i odstawić. Następnie dodać cukier, sól, proszek do pieczenia oraz jajko i dokładnie wymieszać. Na koniec stopniowo wsypywać mąkę z kakao cały czas mieszając. Gotową masą napełnić papilotki do 2/3 wysokości. Piec w 170°C przez ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Krem: białka wbić do miski. Całość umieścić nad parą wodną i mieszać lekko rózgą. Kiedy białka zaczną cię ocieplać dodać cukier i nadal mieszać rózgą, aż dobrze się rozpuści (sprawdzać między palcami). Jeśli białka będą zbyt ciepłe odstawić do przestudzenia. Następnie masę z białek przelać do misy miksera, dodać barwnik i ubijać przez ok. 10 minut. Do ubitych na sztywno białek dodawać po kawałku miękkiego masła. W pewnym momencie krem będzie wyglądał na zważony, mimo to miksować dalej do osiągnięcia idealnie gładkiej konsystencji. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i dekorować babki.