Dyniowe Cake Pops
Składniki
Ciasto
- 100 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 30 g cukru
- 1 szt jajko
- 30 g jogurtu naturalnego
- 75 g puree z dynii
- 0 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1 łyżka mascarpone
- 1 garść mielonych migdałów
- 100 g białej czekolady
- 3 szt krople pomarańczowego barwnika do czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Na poczatek przygotowujemy ciasto dyniowe.
Krok 2
Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka, puree z dyni i jogurt cały czas miksując.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy(użyłam tortownicy 18 cm).
Pieczemy ok.30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (do suchego patyczka).
Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Krok 3
Wystudzone ciasto kruszymy i mieszamy ze zmielonymi migdałami oraz serkiem mascarpone.
Krok 4
Formujemy niewielkie kuleczki i odkładamy je na talerz.
Jeśli masa nie będzie dobrze się lepić to dodajemy jeszcze łyżeczkę serka mascarpone.
Krok 5
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w ciasto.
Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.
Krok 6
Do czekolady dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy.
Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy kulki czekoladą.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :)