Pączki z różą

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Najlepszy przepis na pączki z różą tylko na WrzącaKuchnia.pl.
Obejrzane: 845
Porcje: 25
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oliwy lub oleju
  • 1 kieliszek spirytusu
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki skórka z cytryny

dodatkowo

  • olej
  • konfitura z płatków róży
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Zrobić rozczyn na ciasto. Drożdże pokruszyć drobno i rozpuścić z 1 łyżką cukru oraz 200 g mąki w letnim mleku. Wymieszać, konsystencja rozczynu powinna mieć gęstość dobrej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 min).

Krok 2

Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na puch. Dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sok i skórkę z cytryny, pozostałe mleko oraz spirytus. Całość wyrabiać ręką, aż ciasto stanie się gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Wlewać po trochu tłuszcz. Wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Przykryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Krok 3

Gotowe ciasto dzielić na porcje. Palcami zanurzonymi w tłuszczu formować w dłoni małe krążki, na środek układać 1/2 łyżeczki konfitury z róży. Zlepiać dokładnie brzegi, formować kulkę i układać, na oprószonej mąką stolnicy, miejscem zlepienia do spodu. Uformowane pączki przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Krok 4

Podgrzać tłuszcz do smażenia. Sprawdzić czy jest odpowiednio nagrzany. W tym celu wrzucić kawałek surowego ciasta na rozgrzany tłuszcz - jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię i zacznie się rumienić - można smażyć. Ilość tłuszczu powinna być taka, aby pączki mogły swobodnie pływać w naczyniu. Smażyć z dwóch stron. Usmażone pączki wykładać na bibułę w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego! :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×