Cydrowe ciasteczka
Składniki
- 25 dkg margaryny
- 0.5 szklanki cydru
- 3 szklanki mąki pszennej
- sól
- 4 jabłka
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Krok 1
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię do żywności i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny - choć ja proponuje odłożyć je na całą noc.
Krok 2
Jabłka obieramy i kroimy na drobne płaskie kawałki. Dodajemy miód i delikatnie mieszamy.
Krok 3
Schłodzone i wyleżakowane ciasto wałkujemy dość cienko. Wykrawamy szklanką kółeczka jak na pierogi. Nadziewamy jabłkami i wierzch ciastka sklejamy za pomocą wody lub białka. Ciasteczka układamy na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Krok 4
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Ciasteczka pieczemy 25-30 minut, aż się przyrumienią. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.