Czekoladowe pierniki
Składniki
- 3 szklanki mąki tortowej
- 180 g masła
- 160 g cukru pudru
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki golden syrup *
- 2,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Krok 1
W dużej misce mieszamy mąkę,kakao,cukier puder,przyprawę i sodę oczyszczoną.Masło rozpuszczamy,dodajemy połamaną czekoladę i golden syrup.Podgrzewamy,aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.Odstawiamy do ostudzenia.Do suchych składników w misce dodajemy jajko i rozpuszczone masło z czekoladą i golden syrop.Mieszamy za pomocą miksera,aż składniki się połączą.W końcowej fazie mieszania przełożyłam ciasto na blat i kończyłam wyrabianie ciasta dłońmi.Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.Masa powinna stężeć.Gotowe ciasto dzielimy na kilka części.Każdą z nich wałkujemy na grubość od 3 do 5 mm.Wycinamy dowolne kształty pierniczków i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,zachowując odstępy pomiędzy pierniczkami.Pieczemy w temperaturze 180\\\'C przez około 8 minut.Pierniczki po wystudzeniu są twarde,ale bez obaw zmiękną.Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Krok 2
Moje rady:
*można użyć miodu