Karobowe ciastka
Składniki
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mąki tortowej
- 125 g masła
- 50 g cukru pudru
- 50 g stewii
- 2 łyżki karobu
- 0.5 cytryny
- sól
- jajo
Przygotowanie:
Krok 1
Cukier ucieram z masłem na puszystą masę. Dodaję jajo i ucieram do połączenia. Mąki przesiewam z karobem i solą. Dodaję do masła i ucieram do uzyskania jednolitej masy. Wkładam do lodówki - do dobrego schłodzenia na około godzinę.
Krok 2
Po schłodzeniu dzielę ciasto na 2-3 części i rozwałkowuję pierwszą kulkę między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (reszta ciasta czeka w lodówce). Foremkami wykrawam różne kształty i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni. Rozwałkowuję kolejne partie ciasta. Z podanych proporcji wyszły mi dwie blachy ciastek. Piekę każdą partię 10-15 minut (wszystko zależy od grubości ciastek; należy pilnować, żeby się nie spaliły).