Pascha wielkanocna z pistacjami

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 2267
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

Polewa

  • 42 ml wody
  • 85 g cukru
  • 85 g glukozy
  • 10 g żelatyny
  • 30 ml zimnej wody
  • 55 ml kremówki 36%
  • 85 g białej czekolady

pascha

  • 400 g twarogu
  • 120 ml kremówki 36%
  • 2 szczypty soli
  • 16 g żelatyny
  • 40 g pistacji
  • 40 ml wody
  • 120 g cukru
  • 70 g masła
  • 2 szt żółtka
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Żelatynę umieścić w rondlu, zalać zimną wodą i dostawić do napęcznienia. Dodać połamaną na cząstki czekoladę. Wodę, cukier, glukozę oraz kremówkę umieścić w osobnym rondlu i zagotować. Gotową mieszanką zalać napęczniałą żelatynę z czekoladą i wymieszać do dokładnego połączenia. Otrzymaną masę zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Odpowietrzyć uderzając o blat lub powolne mieszanie. Polewę wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia podgrzać lekko do rozpuszczenia, ponownie zblednować, odpowietrzyć i gotową polewą dekorować zamrożone paschy. Wierzch posypać drobno siekanymi pistacjami.

Krok 2

Pistacje posiekać bardzo drobno lub zmiksować w blenderze. Żelatynę umieścić w małym rondlu, zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Twaróg utrzeć blenderem na gładką, jednolitą masę. Dodać pistacje i dokładnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem i solą na jasną, puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku. W tym czasie zagotować kremówkę a następnie wlać do masy jajecznej. Kiedy całość się połączy dodać twaróg z pistacjami i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Napęczniałą żelatynę podgrzewać na najmniejszym gazie (mieszając) do rozpuszczenia. Gotową żelatynę wlać do przygotowanej masy i dokładnie zmiksować. Całość przełożyć do foremek i wstawić do zamrażarki na ok. 2 godziny. Schłodzone paschy wyjąć ostrożnie z foremek, ustawić na szklankach odwróconych do góry dnem i równomiernie polać podgrzaną polewą. Odczekać aż nadmiar masy spłynie, a następnie odstawić na ok. 30 minut do odmarznięcia. Podawać.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×