Pascha wielkanocna z pistacjami
Składniki
Polewa
- 42 ml wody
- 85 g cukru
- 85 g glukozy
- 10 g żelatyny
- 30 ml zimnej wody
- 55 ml kremówki 36%
- 85 g białej czekolady
pascha
- 400 g twarogu
- 120 ml kremówki 36%
- 2 szczypty soli
- 16 g żelatyny
- 40 g pistacji
- 40 ml wody
- 120 g cukru
- 70 g masła
- 2 szt żółtka
Przygotowanie:
Krok 1
Żelatynę umieścić w rondlu, zalać zimną wodą i dostawić do napęcznienia. Dodać połamaną na cząstki czekoladę. Wodę, cukier, glukozę oraz kremówkę umieścić w osobnym rondlu i zagotować. Gotową mieszanką zalać napęczniałą żelatynę z czekoladą i wymieszać do dokładnego połączenia. Otrzymaną masę zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Odpowietrzyć uderzając o blat lub powolne mieszanie. Polewę wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia podgrzać lekko do rozpuszczenia, ponownie zblednować, odpowietrzyć i gotową polewą dekorować zamrożone paschy. Wierzch posypać drobno siekanymi pistacjami.
Krok 2
Pistacje posiekać bardzo drobno lub zmiksować w blenderze. Żelatynę umieścić w małym rondlu, zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Twaróg utrzeć blenderem na gładką, jednolitą masę. Dodać pistacje i dokładnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem i solą na jasną, puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku. W tym czasie zagotować kremówkę a następnie wlać do masy jajecznej. Kiedy całość się połączy dodać twaróg z pistacjami i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Napęczniałą żelatynę podgrzewać na najmniejszym gazie (mieszając) do rozpuszczenia. Gotową żelatynę wlać do przygotowanej masy i dokładnie zmiksować. Całość przełożyć do foremek i wstawić do zamrażarki na ok. 2 godziny. Schłodzone paschy wyjąć ostrożnie z foremek, ustawić na szklankach odwróconych do góry dnem i równomiernie polać podgrzaną polewą. Odczekać aż nadmiar masy spłynie, a następnie odstawić na ok. 30 minut do odmarznięcia. Podawać.