Pierniki i dekorowanie
Składniki
Pierniki
- 2 jajka
- 140 g cukru pudru
- 60 g masła
- 90 ml miodu
- 400 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka płaska, sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
Dekoracje
- 50 g czekolada gorzka
- 50 g czekolada deserowa
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 2 białka
- 3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Masło, jajka, miód, przyprawę piernikową (najlepiej zrobić samemu, mieszanka zrobiona w domu z cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu, kardamonu i anyżu) i cukier gotować w kąpieli wodnej na bardzo małym ogniu aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę. Ważne aby temperatura była niska, przy zbyt wysokiej temperaturze jajka mogą się ściąć. Do miski przesiać mąkę, kakao i sodę, dodać piernikową masę i wyrobić ciasto – ja użyłam miksera z hakami. Gotowe ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Krok 2
Piekarnik na 170°C
Przygotować blat oprószony mąką. Wyjąć ciasto, podzielić na 4 porcje. Każdą wałkować na grubość około 3-4 milimetrów. Podważając nożem przekładać na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut – to zależy od piekarnika. Upieczone studzić na desce lub na kratce.
Krok 3
W kąpieli wodnej utrzeć białka z cukrem pudrem, dodając sok z cytryny. Gotowym lukrem dekorować pierniki. Jeśli lukier zastygnie zanim zdążymy go wykorzystać, wystarczy dodać kilka kropel soku z cytryny i jeszcze raz wymieszać.
Krok 4
Czekoladę gorzką i deserową rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, dodając do każdej po 2 łyżki śmietanki kremówki. Gotową masą dekorować pierniki używając wykałaczki lub rękawów/strzykawek cukierniczych.