Serowe krakersy z lubczykiem i chilli
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 0.25 szklanki mleka
- 150 g sera żółtego
- 1 łyżeczka soli
- papryka chilli
- suszony lubczyk
Przygotowanie:
Krok 1
Ser żółty trzemy na tarce na małych oczkach. Jeśli mamy ser w plastrach to możemy go bardzo drobno posiekać. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, 1 łyżeczkę chilli (możemy pominąć jeśli nie chcemy żeby krakersy były bardzo pikantne) i mieszamy. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Dajemy ser żółty i zagniatamy ciasto powoli dolewając mleko. Robimy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, posypujemy przyprawami i wykrawamy ciastka. Pieczemy około 15 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzimy na kratce i przechowujemy w pojemniku.