Rogale Marcińskie
Składniki
- 2/3 drożdży
- 250 g margaryny
- 200 g kwaśnej śmietany
- 0.5 kg mąki
- 2 łyżki cukru
- sól
- 900 g masy makowej
- orzechy włoskie
- migdały
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto muszą być zimne. Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy śmietanę, mąkę i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie do masy dodajemy pokrojone orzechy i migdały. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół i wałkujemy dość cienko. Wycinamy koło, które dzielimy na 4 części. Następnie każdą z czterech części jeszcze na pół. Na każdy trójkąt, nakładamy farsz na całość i zwijamy od szerszej strony i układamy na blaszce. W tym czasie piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Wkładamy rogale i pieczemy 20-30 minut. Podczas, gdy jedna porcja się piecze, przygotowujemy drugą. Gotowe rogale można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
UWAGA! Używamy masy z białego maku.