Faworki mojej Mamy
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 szklanka śmietany 22%
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 2 kostki smalcu do smażenia
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę rozsypać na stolicy. Dodać żółtka i śmietanę. Zagniatać energicznie ciasto, dodać spirytus lub ocet. Spirytus lub ocet powodują, że faworki nie będą wchłaniać tłuszczu podczas smażenia. Zagniecione ciasto należy niemiłosiernie stłuc wałkiem. Tłuc trzeba długo, aby do ciasta dostały się pęcherzyki powietrza. Faworki będą wtedy kruche i będą miały charakterystyczne purchle.
Krok 2
Ciasto należy wałkować bardzo cieniutko, kroić w paseczki, którym w środku trzeba zrobić niewielkie podłużne nacięcie. Każdy paseczek trzeba przełożyć jednym końcem przez to nacięcie aby uformować faworki.
Krok 3
Smażyć tylko na smalcu, bardzo mocno rozgrzanym. Smażyć bardzo krótko, z obu stron. Uwaga, faworki można łatwo spalić.
Krok 4
Po zdjęciu z patelni obficie posypywać cukrem pudrem! Smacznego!!!