Fondant au chocolat
Składniki
- 150 g czekolady (gorzkiej 70% pół na pół z mleczną)
- 150 g masła
- 70 g cukru
- 15 g mąki pszennej
- 3 szt całe jajka
- 3 szt dodatkowe żółtka
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka amaretto lub innego ulubionego likieru
Przygotowanie:
Krok 1
1. Masło i połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodajemy sól i odstawiamy. Jajka oraz żółtka mieszamy trzepaczką, a następnie dodajemy do ciepłej (nie gorącej!) masy czekoladowo-maślanej. Dodajemy mąkę + ewentualnie łyżką ulubionego likieru i mieszamy.
Krok 2
2. Foremkę silikonową lub foremki do sufletów wysmarować masłem i oprószyć kakaem. Najlepiej przy użyciu sitka. Wylać do nich przygotowaną masę, aby sięgała centymetr poniżej brzegu foremki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 10 minut. W zależności od piekarnika i wielkości foremek czas może ulec lekkiemu wydłużeniu lub skróceniu. Moje foremki były małe, więc piekłam babeczki 8 minut.