Zakochane serduszka – orkiszowo-daktylowe z musem truskawkowym
Składniki
Kruche ciasteczka
- 150 g daktyli suszonych bez pestek
- 130 g oleju kokosowego lub 200 g masła
- 300 g mąki orkiszowej (lub inna)
- 3 żółtka
- 1 łyżka esencji waniliowej naturalnej / laska wnilii
- 10 g suszonej skórki pomarańczowej/kandyzowanej/macerowanej/świeżej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
- 0.33 szklanki pudru do posypania małych serduszek (zmielony ksylitol lub cukier trzcinowy, stewia wymieszana z inuliną)
Mus truskawkowy
- 300 g truskawek mrożonych
- 3-4 łyżeczek agar-agar
- 5 łyżek syropu z agawy
Przygotowanie:
Krok 1
Daktyle blendujemy (mielimy) z olejem kokosowym i żółtkami, dodajemy trochę mąki i dalej blendujemy lub wyrabiamy w melakserze lub ręcznie.
Następnie dodajemy esencję waniliową lub ziarnka z laski i skórkę pomarańczową. Dosypujemy po trochu mąki i cały czas wyrabiamy. Jeśli używamy oleju kokosowego ciasto powinno być ciepłe (można podgrzać nieco olej przed zmiksowaniem z daktylami) dlatego, że olej kokosowy w temp. pokojowej robi się stały i ciasto kruszy się przy wałkowaniu.
Wałkujemy ostrożnie na grubość ok. 0,4 cm, wycinamy serca większe i mniejsze. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w ok. 180'C przez 10 min.
Krok 2
Truskawki rozmrażamy i robimy z nich mus z syropem z agawy. Dodajemy agar i gotujemy na małym ogniu mieszając przez 10-15 min. Małe ciasteczka posypujemy pudrem, a na dużych rozprowadzamy lekko stygnący mus (będzie dość szybko gęstniał w miarę stygnięcia). Jak tylko posmarujemy musem nakładamy posypane pudrem mniejsze serduszko i odkładamy ciasteczka, żeby ładnie sobie zastygły (wystarczy 5 min). Gotowe!
Krok 3
Jeśli obawiacie się, że ciasteczka będą za mało słodkie użyjcie więcej syropu z agawy do musu, bądź do cista oprócz daktyli.