Kruche babeczki
Składniki
- Ciasto słodkie:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 40 g smalcu
- 60 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto słone:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 40 g smalcu
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Foremki do babeczek cienko wylepiamy kruchym ciastem i układamy na blaszce do pieczenia. Spód babeczek nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 12 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika. Każdą babeczkę przekładając na blat delikatnie upuszczamy. Następnie przekręcamy do góry nogami. Babeczka powinna bez problemu wyjść z foremki. Babeczki należy wyjąc z foremek, gdy są jeszcze gorące.
Notes
- babeczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka tygodni
- babeczki można nadziać delikatnym kremem na bazie bitej śmietany i udekorować owocami
- świetnie smakują w wersji wytrawnej np. z farszem pieczarkowym