Kruche babeczki

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Małe, delikatne i kruche babeczki są wyjątkowe na każdą okazję. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej jak i tej wytrawnej. Foremki do babeczek wraz z przepisem dostałam od swojej mamy i jak sądzę jest to bardzo stary i niezawodny przepis. Foremek nie trzeba dodatkowo natłuszczać przed pieczeniem, babeczki bez problemu odchodzą od nich. Po upieczeniu zamykam je w szczelnym pudełku. Dzięki temu zawsze pod ręką mam przygotowane babeczki dla niespodziewanych gości.
Obejrzane: 698
Porcje: 25
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • Ciasto słodkie:
  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 40 g smalcu
  • 60 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto słone:
  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 40 g smalcu
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Foremki do babeczek cienko wylepiamy kruchym ciastem i układamy na blaszce do pieczenia. Spód babeczek nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 12 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika. Każdą babeczkę przekładając na blat delikatnie upuszczamy. Następnie przekręcamy do góry nogami. Babeczka powinna bez problemu wyjść z foremki. Babeczki należy wyjąc z foremek, gdy są jeszcze gorące.

Notes

- babeczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka tygodni
- babeczki można nadziać delikatnym kremem na bazie bitej śmietany i udekorować owocami
- świetnie smakują w wersji wytrawnej np. z farszem pieczarkowym

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×