Gwiazdki cynamonowe
Składniki
- 2 szt białka (70g)
- 200 g cukru
- 350 g drobno zmielonych migdałów
- 1 1/2 łyżek cynamonu
- 1 łyżeczka soku cytryny
- 1 szt białko - do lukru
- 180 g cukru pudru - do lukru
Przygotowanie:
Krok 1
Ubiłam 2 białka ze szczyptą soli, dodałam cukier, dobrze wszystko wymieszałam. Wsypałam migdały, przyprawy, dolałam sok cytryny, wyrobiłam. Ciasto schłodzilam w lodówce.
Krok 2
Masę rozwałkowałam na wysypanym cukrem blacie na grubość ok. 7 mm. Wykroiłam gwiazdki foremkami \"maczanymi\" w cukrze. Ciasteczka ułożyłam na papierze do pieczenia. Przygotowałam lukier (miksując białko z cukrem) i udekorowałam nim gwiazdki. Ciasteczka pozostawiłam na noc, by schły.
Krok 3
W dzień upiekłam je w 180 stopniach w termoobiegu przez ok. 6 minut. Studziłam na kratce.